2022'de 482 milyar dolarlık bir pazar dönüşmesi beklenen sektörün yüzde 15 yıllık ortalama büyüme oranıyla 2032 yılında dek 1,95 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.
Yakın zamanda bulut bilişim piyasası ile ilgili yayımlanan bir raporda yıllık ortalama büyüme oranının (CAGR) yüzde 15 olarak gerçekleşeceği ve endüstrinin 2032’ye kadar 1,949 trilyon dolara ulaşılacağı öngörüldü.
2015’ten 2021 yılına dek bulut bilişim çözümleri yüzde 12’lik yıllık ortalama büyüme oranı yakalayarak istikrarlı bir büyüme sergilemişti. Pandemi nedeniyle evden çalışma uygulamalarının genişlemesi bulut bilişim çözümlerinin her geçen gün daha fazla kabul görmesini sağladı.
Microsoft Teams platformlarının sayısı işbirliği çözümlerine gelen yüksek talep nedeniyle 44 milyona ulaştı. Buna ek olarak Apple TV, Netflix, Hulu ve Amazon Prime gibi platformların kullanımının yaygınlaşması da piyasanın gelişimine belirgin katkı sağlayan faktörler oldular.
Maliyetleri azaltmak için bulut bilişim çözümlerine olan talep artıyor
İşletmelerin operasyonları genişledikçe, şirketler fiyat/performans açısından en avantajlı depolama kapasitesi arayışına giriyor. Bu nedenle firmaların Iaas, Saas ve PaaS kaynaklı çözümlere artan oranda bel bağlaması bulut bilişim piyasasının büyümesinde kayda değer bir itici güç olarak öne çıkıyor.
Bulut bilişim çözümlerinin en çok kullanıldığı sektörlere baktığımızda yazılım ve telekomünikasyon, hükümet ve kamu bağlantılı projeler, enerji, perakende ve tüketici ürünleri, imalat, bankacılık finansal servisler ve sigortacılık, sağlık, medya ve eğlence gibi çok geniş çaplı bir endüstriler bütünü olduğunu görüyoruz.
İmkanlar geliştikçe daha fazla verinin üretilmesi ve bulut bilişim çözümleri sayesinde bunlarında depolanma ve incelenme kabiliyetlerinin artması bu gereksinimin her alana yavaş yavaş yayılmasını kaçınılmaz kılıyor.
Bu derece hızlı ve büyük ölçeklerde büyüyen bir sektörde yaşanan rekabette tek başına yarışın içinde kalabilmek de kolay olmuyor. Dolayısıyla küresel bulut bilişim piyasasının öncü oyuncuları satın almalar, ortaklıklar veya işbirlikleri gibi yollarla bu konumlarını güçlendirmek ve küresel bazda erişimlerini genişletmeye çalışıyorlar.
Bu girişimlere örnek olarak IBM’nin SAP ile işbirliği yaparak teknoloji ve hibrit bulut yaklaşımıyla yeni çözümler getirmesini ya da Microsoft’un ZEISS Group ile ortaklığa giderek daha iyi hasta bakımı ve üretim kalitesini geliştirecek veri çözümleri sunmasını verebiliriz. Ortaklık sonucunda ZEISS Group, Microsoft’un Azure programını bulut platformu olarak kullanmaya başladı.
Comments